Tehnika treninga s elektronskim ovratnikom

Objavljeno: lip 1, 2022

Kategorija: Članci

Treniranje psa s elektronskim ovratnikom može se podijeliti u dvije faze. Prva faza odvija se kod kuće, gdje se pas upoznaje s ovratnikom, ne odvlači mu pažnju okolina i potpuno je usredotočen na vas. Druga se faza odvija vani. Ova je obuka složenija i podrazumijeva iskustvo iz prve faze. Odjednom vi niste jedini centar pažnje vašega psa. Oko sebe ima mnogo drugih poticaja za istraživanje. U sljedećim ćemo retcima predstaviti obje faze i nekoliko trikova kako elektronski ovratnik ne bi postao samo sredstvo za kažnjavanje. Imajte na umu da ta elektronska pomoć ne bi trebala biti cjeloživotno pomagalo, već samo privremeno sredstvo za odučavanje od loših navika ili za učenje naredbi.

Pas jednostavno mora prijeći s naredbi bez ovratnika na naredbe s ovratnikom. A pogotovo kada se to radi pozitivnim potkrepljivanjem, kada ne smijete koristiti ovratnik za kažnjavanje.

Kako to učiniti: U početku vježbajte s isključenim ovratnikom. Podijelite trening npr. na deset dijelova. Svaki dio sadržavat će nekoliko osnovnih naredbi koje pas već dobro poznaje, kao što su sjedni, lezi itd. Ponovite ove naredbe pažljivo, jednostavno i s pozitivnom reakcijom. Ne zaboravite psa dobrano pohvaliti. Postupno, u sljedećim krugovima sve više otežavajte situaciju. Na primjer, neka vas čuje s veće udaljenosti, neka ima oko sebe ometanja koja mu mogu odvratiti pažnju. Postupno biste trebali imitirati vanjsku okolinu. Tek kada pas počne poželjno reagirati na naredbe, upoznajte ga s ovratnikom. U sljedećim čete krugovima treninga koristiti ovratnik uključen na nisku razinu intenziteta.

Faza 1 – kod kuće

Tehnika je jednostavna. Ovratnik postavite na najnižu moguću razinu, za način rada preporučujemo vibraciju. Dajte psu jednostavnu naredbu, za koje znate da je može izvršiti i koju ste već uvježbali. Sada dolazi najvažniji dio - kada date naredbu, pritisnite gumb naredbe, postavite ga na najjače i čim pas posluša, u istom trenutku otpustite gumb naredbe. Na primjer, psu izdate naredbu „sjedi” i pritisnete gumb naredbe. Odmah nježno gurnite psa u sjed i otpustite gumb. Kad otpustite gumb, pohvalite ga. Tek tada pustite psa.

Postupno povećavajte intenzitet treninga. Na primjer, povećajte udaljenost između vas i psa. Možete i povećati vrijeme treninga. Provjerite je li elektronski ovratnik uvijek postavljen na najnižu ili vrlo nisku razinu.

Nakon nekoliko uspješnih krugova, možete početi s odgodom naredbenog gumba od pokretanja. To psu daje priliku da "pobijedi" ovratnik, da posluša prije nego je ovratnik aktiviran. Na taj ćete način psa naučiti da posluša brzo i učinkovito. To mu omogućuje da preuzme kontrolu nad ovratnikom. Pas radi točno ono što vi želite, a istovremeno misli da je on taj koji odlučuje. To je jedan od oblika operantnog uvjetovanja (takozvano "programirano učenje"), koje je prije nekoliko desetljeća razvio B. F. Skinner. To je savršen način za "preuzimanje kontrola" nad ponašanjem vašeg psa.

Faza 2 - vani

Kada vas vaš pas besprijekorno sluša na najnižoj razini, započnite sa sljedećom razinom treninga. Izvedite psa, po mogućnosti na mjesto gdje nema mnoštva vanjskih osjetilnih čimbenika. Neka je za početak prijemnik isključen, ali na odašiljaču postavite isti intenzitet na koji se pas navikao u treningu kod kuće. Pokušavamo izbjeći svaki veći intenzitet, jedino u slučaju da pas ne reagira na svoj poznati intenzitet vani, morate malo povećati intenzitet. Budući da je ovo novo okruženje, morate početi trenirati od početka. Ponavite mu naredbe koje je savršeno radio kod kuće. U kakvoj problematičnoj situaciji, koristite elektronski ovratnik. Slijedite isti postupak kao kod kuće prilikom treninga. Ne zaboravite postupno odgađati pritiskanje gumba naredbe od izricanja zapovijedi. Rezultate ćete na taj način puno brže uočiti.

Svaki put kad promijenite mjesto treninga, morate početi ispočetka od najjednostavnijih naredbi. Možda vam se to čini kao gubljenje vremena, ali vjerujte da se isplati. Strpljenje je u obuci vrlo važno i rezultati će se prije vidjeti. Na kraju ćete imati poslušnog psa koji neće ovisiti o elektronskom ovratniku, a upravo je to ono što smo željeli postići.