Kako odabrati elektronski ovratnik

Objavljeno: lip 1, 2022

Kategorija: Članci

Ako vas pas ne sluša, a vi ste odlučili koristiti elektronski ovratnik kao učinkovitu pomoć kod treniranja, onda se morate snaći u mnoštvu proizvoda na tržištu. Danas ćemo vidjeti na što moramo obratiti pozornost pri odabiru odgovarajućeg ovratnika.

Prvo razmislite o veličini i dobi svoga psa. Elektronske ovratnike mogu koristiti psi od šest mjeseci starosti. Za pse tjelesne mase između 10 i 50 kg, bit će prikladan većina ponuđenih proizvoda. Kod pasa vrlo malih pasmina ili pasa velikih pasmina (ili pasa sa smanjenim pragom boli), potrebna je veća pažnja prilikom odabira i kupovinu bi bilo dobro raspraviti s kvalificiranim trgovcem. Vrlo malog psa elektronski bi impuls mogao povrijediti, dok bi s druge strane mogao biti neprimjetan velikom psu.

Drugi važan čimbenik koji je potrebno uzeti u obzir je doseg i raspon prostora na kojem želite kontrolirati psa pomoću ovratnika. Najčešći je domet signala između 200 i 1000 metara. Za radne pse lovačkih pasmina nužno je odabrati ovratnik sa što većim dosegom (npr. Bentech D776). Isto vrijedi i za pse koji se kreću čvrstim terenima. Treba uzeti u obzir da se raspon signala koji je naznačio proizvođač podrazumijeva u idealnim uvjetima, na otvorenom i za povoljnih vremenskih prilika.

Prilikom kupnje ovratnika obratite pozornost na mogućnost prilagodbe emitiranog impulsa, kako bi jačina impulsa bila u skladu s veličinom psa. Druge važne značajke ovratnika uključuju zvučni signal i vibraciju. Većina elektronskih ovratnika sada koristi tri razine upozorenja. Kao prvo, zvučni signal, zatim vibracije i tek na kraju elektrostatički impuls koji se uvijek mora prilagoditi veličini, dobi i zdravlju psa. Pas je inteligentno i poslušno stvorenje koje će vrlo brzo shvatiti vremenski slijed upozorenja. Tijekom treninga nakon nekog vremena koristit ćete samo prva dva signala.

Ostali parametri odabira su vodootpornost prijemnika i opcije napajanja uređaja. Ovratnike smo organizirali u kategorije na našoj web-stranici i slobodno se poslužite našim Vodičem za odabir ovratnika kako biste odabrali ovratnik u skladu sa svojim željama i potrebama vašeg ljubimca.